Başa Dön
×
Anasayfa Hakkımızda Modeller SGK Ödemesi İletişim
İşitme Cihazları » Oticon İşitme Cihazları » ReSound İşitme Cihazları » Widex İşitme Cihazları
Aksesuarlar » Fm (Kablosuz Sistem) Nedir? » Oticon Fm Sistemleri » Oticon Aksesuar Ve Kumandalar
İşitme Kaybı » İşitme Kaybını Anlamak » Daha İyi Duymanın Yolları » Çocuklarda İşitme Kaybı
Danışmanlık » İşitme Cihazınızı En Verimli Şekilde Kullanmak » Danışmanlık Ve Tavsiyeler » İşitme Cihazı Nasıl Seçilir » İşitme Cihazı Nasıl Kullanılır » İşitme Cihazı Kullanma Alanları
HAKKIMIZDA BİZE ULAŞIN

İşitme Cihazı Kulanıcıları

İşitme cihazlarını kullanma

İşitme yetinizi iyileştirmek büyük bir değişiklik yaratabilir

İşitme cihazı kullanmak sizde birçok değişikliğe yol açacaktır. Bu değişikliklerin çoğu pozitif olacaktır; örneğin yıllardır duymadığınız şeyleri aniden duymak ya da diğer insanlarla özgürce konuşmak ve tekrar sosyal bir hayat sürmek gibi.

Ancak işitme cihazı kullanmaya alışmak bazı insanlar için biraz zor olabilir. Bu oldukça normaldir ve bir süre sonra ortadan kaybolmaktadır. Eğer bu rahatsızlık kendiliğinden geçmiyorsa bir İşitme Uzmanı işitme cihazınızı ayarlayarak size yardımcı olabilir.

Diğer başlıklar altında işitme cihazı almakla ilgili konuların bazılarını ele alacağız.

» Ayarlama

İşitme cihazlarınıza ince ayar yapma

Yeni sesler ya da tamamen kaybolan sesler

İşitme kaybı zaman içerisinde meydana gelir ve genelde bazı sesleri duyma yetinizi kaybettiğinizin farkında olmazsınız. Sert bir zemin üzerinde adımlarınızı ya da bir buzdolabının çalışma sesini duymak unutmuş olabileceğiniz seslerin tipik örnekleridir.

Yeni işitme cihazlarınız ile bu sesler, siz onlara alışana kadar, oldukça “yeni” gelecektir. Bu çok normal bir tepkidir. Zaman içerisinde önemli olmayan sesleri “ayıklamayı” öğreneceksiniz.

Kendinize zaman tanıyın

Çok az insan işitme cihazlarına anında alışabilmektedir. Beyniniz o kadar çok yeni ses tarafından uyarılır ki ayarlama sürecini çok yorucu bulabilirsiniz.

Dolayısıyla, acele etmeyin ve işitme cihazlarınızı bütün gün rahat bir şekilde kullanmaya başlayana kadar daha uzun süreler boyunca kullanmayı deneyin.

Çok sayıda ayarlama normaldir

İşitme cihazlarınızı kullanmaya başladıktan sonra birçok durumda dinlemenin çok daha kolay hale geldiğini göreceksiniz. Ancak diğer durumlarda zor olmaya devam edebilir.

Takip eden randevularda İşitme Uzmanınız ek bilgiler sunacak en net ve en az çaba gerektiren dinleme deneyimini elde etmenize yardımcı olmak için gerekli ayarlamaları yapmaya devam edecektir.

» Gürültü İçersinde İşitme

Gürültü sorun olabilir

İşitmesi normal olan insanlar için bile gürültü içerisinde duymak bazen zor olabilir. Ancak bir işitme cihazı kullanıcısı için ayrı bir sorun oluşturabilir.

Neyse ki bu konuda yalnız değilsiniz. İyi stratejiler ve özel cihazlar birçok durumdaki sorunu azaltmanıza yardımcı olabilir.

Yararlı stratejiler

» En yaygın gürültülü durumları yönetmek için çok sayıda yöntem vardır.
» Gereksiz gürültü kaynaklarını azaltın (örneğin arka planda çalışan bir TV)
» Farklı odalardan iletişim kurmaktan kaçının.
» İşitmek istediğiniz kelimelere odaklanmak üzere pratik yapmak konuşmaları anlamanıza yardımcı olacaktır. Bir arkadaşınızla açıkhavada konuşmaya ya da orta derecede kalabalık bir restoranda sohbet etmeye çalışın.

Yorgun olduğunuzda ya da gününüzde hissetmediğinizde, gürültü içerisinde dinlemenin çok daha zor olacağını asla unutmayınız.

» Neleri Beklemelisiniz?

İşitme cihazı kullanmaya alışmak

Kendi sesiniz

Genellikle yeni işitme cihazınızla fark edeceğiniz ilk şey sesinizdeki ya da ses düzeyinizdeki farklılık olacaktır. Bu ilk başlarda biraz rahatsız edici olabilir.

Hem kendi sesinize hem de diğer seslere yavaş yavaş alışacaksınız. Ancak, bir haftadan sonra sesiniz size hala garip geliyorsa işitme uzmanınız cihazı ayarlamanıza yardımcı olabilir.

Sesin engellenmesi ya da “Tıkanıklık”

Kulağınızda sesi engelleyen bir şeyin olduğu hissi “tıkanıklık-etkisi” olarak adlandırılmaktadır. Çoğu kaliteli işitme cihazı ve kulak kalıbı yerleşik bir delik ya da küçük tünele sahip olsa da bu hisse alışmak birkaç gününüzü alabilir.

Eğer tıkanıklık hissi birkaç günden sonra geçmezse, bu durumu İşitme Uzmanınız ile görüşmeniz gerekmektedir. Uzmanınız tıkanıklığı gidermek için programlamayı ya da işitme cihazınızın fiziksel durumunu ayarlayabilir.

Feedback

Çoğu işitme cihazı bazı durumlarda "feedback” olarak bilinen çok tiz bir ses çıkarabilir.

Feedback, işitme cihazlarınızı kulaklarınıza yerleştirirken açtığınızda, kıyafetlerinizi üzerinizden çıkarırken, geniş kenarlı bir şapka giydiğinizde, başınızı yastığa koyduğunuzda, birisini kucakladığınızda ya da elinizi kulağınıza yakın bir yere koyduğunuzda meydana gelebilir. Bu tamamen normal bir şeydir.

Ancak feedback işitme cihazlarınız kulaklarınıza doğru bir şekilde yerleştirildikten sonra baş hareketi ya da normal çiğneme sonucu meydana gelirse, bu kabul edilemez olarak görülmelidir ve genelde bir İşitme Uzmanı tarafından düzeltilebilir.