Başa Dön
×
Anasayfa Hakkımızda Modeller SGK Ödemesi İletişim
İşitme Cihazları » Oticon İşitme Cihazları » ReSound İşitme Cihazları » Widex İşitme Cihazları
Aksesuarlar » Fm (Kablosuz Sistem) Nedir? » Oticon Fm Sistemleri » Oticon Aksesuar Ve Kumandalar
İşitme Kaybı » İşitme Kaybını Anlamak » Daha İyi Duymanın Yolları » Çocuklarda İşitme Kaybı
Danışmanlık » İşitme Cihazınızı En Verimli Şekilde Kullanmak » Danışmanlık Ve Tavsiyeler » İşitme Cihazı Nasıl Seçilir » İşitme Cihazı Nasıl Kullanılır » İşitme Cihazı Kullanma Alanları
HAKKIMIZDA BİZE ULAŞIN

Duymanızı Nasıl Eğitirsiniz

Yeni bir şeye başlamak asla kolay değildir

Alışma sürecinde karşılaştığınız yeni ses sayısı yorucu olabilir. İşitme cihazınıza alışmak için kendinize zaman tanıyın. Daha iyi işitme ve anlama konusundaki pozitif tutumunuz ve kararlılığınız başarınız için şarttır.

Adım adım kolay işitme

İşitme cihazınızla hemen bir konsere gitmeyin. Sabırlı olun – işitme yetinizin, özellikle de zorlu işitme ortamlarında gerekli deneyimi kazanması gerekmektedir.

Her gün pratik yapın

Hayattan her gün daha da fazla zevk aldığınızı hissedeceksiniz. Başlarda işitme cihazınızı günde sadece birkaç saat kullanın. Her gün kullanım sürenizi biraz daha artırın. Lütfen kendinizi burada sıralanan egzersizlere alıştırın ve bunları her zaman doğru sırayla uygulayın.

1. Egzersiz: Dinleyin

İlk gün kendi kendinize bir şeyleri sesli okuyarak başlayın. Kendi sesiniz başlarda garip gelebilir. Bu izlenim kısa bir süre sonra kaybolacaktır. Adımlarınızın ve nefesinizin sesini dinleyin. Kasıtlı olarak yumuşak sesler çıkarın; örneğin kağıt hışırtısı, çakmağın çakılması, anahtarlarınızın sesi, vb. Evde duyabildiğiniz bütün sesleri bir kağıda yazın. Bu sesleri sıfatlarda tanımlayın (örneğin; net, koyu, tıkırtı…) ve bunları yargılayın (hoş, garip, komik, tanıdık, …)

2. Egzersiz: Bir konuşmayı dinleyin

Bu egzersizi ikinci günde – ve birinci egzersizden memnun kaldıysanız yapın. Aksi takdirde 1. egzersizi tekrarlamaya devam edin.

Öncelikle konuşan saat servisini arayın. Eğer bu konuşmayı anlayabildiyseniz tanıdığınız birini arayın. Sonra sessiz ve sakin ortamlarda bir arkadaşınız ya da akrabanız ile sohbet edin. Çok uzun konuşmayın, kendinize zaman tanıyın. Son olarak sessiz ortamlarda bir televizyon programını izleyin ya da bir radyo programını dinleyin.

3. Egzersiz: Yüksek sesleri tolere etmeyi öğrenin

Bu egzersizin yalnızca ilk iki egzersizi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra tavsiye edildiğini unutmayın. İlk başlarda kendinize çok fazla yüklenmeyin. Güvenli ve emniyetli hissedene kadar ilk iki egzersizi tekrarlayın.

Gürültülü bir ortamda birisiyle sohbet edin. Televizyonun arka planda çalışmasına izin verebilir ya da kalabalık bir kafeye gidebilirsiniz. Bu tarz bir zor işitme ortamı için ilk kural sabırlı olmaktır! Başarı mutlaka gelecektir, birkaç gün ya da birkaç hafta sürmesi mümkündür. Sadece egzersiz yapmaya devam edin.

Bu egzersizi de başarılı bir şekilde atlattınız mı? O zaman vitesi yükseltin ve gürültülü bir ortamda birkaç kişi ile sohbet edin.

4. Egzersiz: İşitme yetinizi nasıl odaklayacağınızı öğrenin

Artık işitme cihazınız ile daha iyi duyabilir ve çok zorlu ortamlarda bile iletişim kurabilirsiniz. Bir sonraki adım ise odaklanmış ve dikkatli bir dinleyici olarak kalmaktır. Çünkü gürültülü işitme ortamlarında işitme kaybı olmayan insanlar bile işitmeleri gerekenleri işitmek ve geri kalanı görmezden gelmek için büyük bir çaba sarf etmek zorundadır.

Duymak istediğiniz seslere odaklanmaya çalışın ve istenmeyen ve engelleyici gürültüleri göz ardı edin. Gürültülü bir ortamda tanıdık olmayan sesleri tanımlamaya çalışın ve önemli olmayan sesleri görmezden gelmek için çaba sarf edin. Kısa bir zamanda dikkatinizi bir sesten diğerine odaklayabileceksiniz.