Başa Dön
×
Anasayfa Hakkımızda Modeller SGK Ödemesi İletişim
İşitme Cihazları » Oticon İşitme Cihazları » ReSound İşitme Cihazları » Widex İşitme Cihazları
Aksesuarlar » Fm (Kablosuz Sistem) Nedir? » Oticon Fm Sistemleri » Oticon Aksesuar Ve Kumandalar
İşitme Kaybı » İşitme Kaybını Anlamak » Daha İyi Duymanın Yolları » Çocuklarda İşitme Kaybı
Danışmanlık » İşitme Cihazınızı En Verimli Şekilde Kullanmak » Danışmanlık Ve Tavsiyeler » İşitme Cihazı Nasıl Seçilir » İşitme Cihazı Nasıl Kullanılır » İşitme Cihazı Kullanma Alanları
HAKKIMIZDA BİZE ULAŞIN

Arkadaş ve Tanıdıklar İçin

İşitme kaybı olan akrabalarınıza ve arkadaşlarınıza yardımcı olmanın yolları

Birkaç iyi alışkanlık edinerek işitme kaybı olan insanlar için konuşmaları daha kolay hale getirebilirsiniz.

Dudaklarınızın okunmasını daha kolay hale getirin

» Konuştuğunuz kişiye yüzünüzü dönün. Farklı bir odadan ya da arkanız dönükken konuşmayın. İnsanların söylediklerini duymak ne söylediklerini görebildiğiniz zaman daha kolaydır. Yüz ifadeleri ve dudak hareketleri gibi görsel ipuçları dinleyicilerin kelimelerinizi anlamalarına yardımcı olacaktır.
» Yüzünüzün iyi aydınlandığı bir yerde durun. Bu, yüz ifadelerinizin görünmesini ve dudaklarınızın okunmasını daha kolay hale getirecektir.
» Sakız çiğnerken ya da sigara içerken konuşmamaya özen gösterin – bu ne söylediğinizin anlaşılmasını daha da zorlaştırır ve kişilerin dudaklarınızı okumasını neredeyse imkansız hale getirir.
» Gazete okurken ya da elinizi yanağınıza koyduğunuzda konuşursanız bu da dudak okumasını zorlaştıracaktır.

Doğal bir hız ve seviyede konuşun

» Bağırmanıza gerek yoktur. İşitme cihazı kullanan birisiyle konuşurken normal bir sohbet tonunda konuşmakta hiçbir sakınca yoktur. Çoğu cihaz normal konuşma seviyesine programlanmaktadır, dolayısıyla bağırdığınızda bu dinleyici için çok yüksek olabilir.
» Çok hızlı konuşmamaya özen gösterin. Doğal bir şekilde konuşun ancak kelimelerinizi daha net bir şekilde telaffuz edin. Bu doğal olarak konuşmanızı yavaşlatacaktır ancak aşırıya kaçmamaya çalışın.
» Eğer anlaşılmakta güçlük çekiyorsanız kendinizi tekrar etmektense cümlenizi başka bir şekilde ifade edin. Bazı kelimeler diğerlerine nazaran daha kolay duyulur ya da dudaklardan daha kolay okunur.

Arka plan gürültüsünü azaltmaya çalışın

İşitme güçlüğü çeken birisi için en zor dinleme ortamı arka plan gürültüsüdür. Burada seslerin duyulması çok güçtür çünkü diğer bütün seslerle rekabet içindedirler, dolayısıyla:

» Bir sohbet esnasında arka plan gürültüsünü ortadan kaldırmaya çalışın. Televizyonu kapatın ve trafikte gelebilecek her türlü sesi azaltmak için açık olan camları kapatın
» Sesinizin arka plan gürültüsünden daha yüksek olması için dinleyicinize yaklaşın. Bu da yüzünüzün ve dudaklarınızın okunmasını daha kolay hale getirecektir.
» Ya da daha sessiz bir yer bulmaya çalışın